2020-12-28 09:47:10• hírek • Bede Emőke

Lopott luxusautókra pandémia idején is van igény - Videó

Annak ellenére, hogy az év túlnyomó többségében igencsak körülményes volt az országok közti utazgatás, a lopott járművekkel való seftelésnek ez nem szabott gátot. A 2020-as év első 11 hónapjában a határrendészek összesen 156 lopottként megjelölt járművet – 122 személyautót, 19 kisbuszt, 10 teherautót, 2 motorkerékpárt és 3 utánfutót – tartóztattak fel a határátkelőhelyeknél vagy a hatóság felügyelete alatt álló területeken.

A határrendészet tájékoztatása szerint a legtöbb lopott járműre a román–magyar határon, pontosabban szólva a petei, a nagylaki és a borsi határátkelőknél bukkantak, de a moldovai és a bolgár határszakaszon is szép számban akadtak fenn gépjárművek. Az elemzett időszakban összesen 172 darab bűncselekményt regisztrált az illetékes szerv, ám ezekben nem csak romániaiak váltak érintetté, hanem számos bolgár, ukrán, angol, olasz, moldvai, török, magyar, lengyel és norvég állampolgár is.


Az idei adatok alapján a határrendészet azt is megállapította, hogy a legtöbb jármű, melyet a külföldi hatóságok lopottként jelöltek meg, Németországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából érkezett, és túlnyomó többségükről az is elmondható, hogy a luxusautók kategóriájába tartoznak, de találtak néhány olyat is, mely a használtautó-piacon inkább a középkategóriás darabok közé tartozik.


Az esetek java részében az autókat vezető sofőrök vallomásaikban azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a jármű lopott, ők csak jóhiszeműen megvásárolták azokat. Emellett voltak olyanok is, akik beismerték, hogy fizettek nekik azért cserébe, hogy behozzák az autót Romániába, viszont arról, hogy a „szállítmány” lopott lenne, cseppet sem meglepő módon ők sem tudtak… Hogy tudták-e, mire vállalkoznak, vagy csak valóban csúnya átverés áldozatai lettek, azt a hatósági nyomozás hivatott kideríteni, melyet minden esetben orgazdaság vagy lopás címszóval indítottak.


Noha a lopott járgányok tekintetében a petei határátkelőhely az egyik „legforgalmasabb” a román-magyar határon, különösen drága autókat 2020 első tizenegy hónapjában megyénk határőrei nem kapcsoltak le. Borsnál azonban horogra akadt egy 70 ezer eurós BMW 530E, mi több, a szeretvásári átkelőnél pedig egy több mint 87 ezer eurót érő Mercedes Benz is fennakadt a hatósági ellenőrzésen. Mutatunk is mindezekről egy videós összeállítást, melyet a határrendészet tett közzé a beszámoló kapcsán. 
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: